Juhász Péter: Anonymus

  • 2019. június 12. (szerda) 17.00
  • MTA SZAB székház (Somogyi u. 7.), díszterem 1. emelet 110. terem
A Belvedere Meridionale-könyvként megjelent kötetet bemutatja: prof. dr. Tóth Sándor László történész (SZTE BTK Történeti Intézet).
Házigazda: dr. Kiss Gábor Ferenc történész, szakcsoportvezető (SZTE JGYPK Regionális történeti és Honismereti Szakcsoport).
 

 

Aligha akad ma már komoly kutató, aki ne fogadná el tényként, hogy Anonymus Gestája nem a magyar honfoglalás eseményeinek valós krónikájaként készült, hanem regényes honfoglalás-története pusztán saját korának szóló üzenete keretét szolgáltatja. A kutatás a szerző fő céljaként kora vezető szerepű úri nemzetségeinek honfoglalásig visszavezethető birtoklásának, ősfoglalói jogainak igazolását jelöli meg, amely talán személyesen is érintette a Névtelent, megmagyarázva munkájából kitetsző lelkes igyekezetét. Abban azonban, hogy miért is volt szükség a magát ősi jogon birtokosnak tekintő úri elit jogainak ilyen jellegű megtámogatására, már nincsen teljes egyetértés, több verzió is született megalkotásának politikai-társadalmi környezetét illetően. (részlet a Prológusból)

 

Ajánló:
A kötet a Belvedere Meridionale honlapján