Az Areión Egyesület új kiadványai Szegedről

  • 2019. június 19. (szerda) 17.00
  • Tömörkény István Művelődési Ház (Magyar u. 14.)
Nagy Miklós Francia megszállás Szegeden (1918–1920) és Petrovics István Várostörténeti mozaikok. Barangolások a középkori Szegeden és környékén című kötetének bemutatója
A szerzőkkel Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál beszélgetnek.
 

 

Immáron 100 esztendeje annak, hogy Szeged − az 1918. novemberi belgrádi katonai egyezmény értelmében − francia megszállás alá került. A város több, mint egy éves megszállása Magyarország történelmének olyan meghatározó eseményeivel történt egy időben, mint a polgári demokratikus forradalom, a proletárdiktatúra, valamint a Horthy-rendszer hatalomra jutása és berendezkedése.
A város francia irányítása sajátos körülményeket teremtett az említett országos események helyi vetületéhez.

 

 

Az kétségtelen, hogy Szeged – létrejötte után – még hosszú ideig nem volt egységes település. A korabeli kútfők ugyanis arról árulkodnak, hogy a középkori város több önálló, viszonylag jól körülhatárolható, minden bizonnyal autonómiával is rendelkező településből állt. Ezek a 14–15. századi oklevelekben Alsó-Szeged, Alszeged, Felső-vásár, Felső-sziget, Felszeged, valamint pusztán Szeged néven szerepeltek. A kérdés ezek után magától adódik: melyik év tekinthető Szeged első biztos hitelű előfordulásának az írott forrásanyagban? Ma már egyértelműen 1183-ban jelölhetjük meg ezt az esztendőt.

Kapcsolódó esemény:
Francia megszállás Szegeden (Borháló Szeged)
Francia megszállás Szegeden (Dugonics tér)
Petrovics István: Várostörténeti mozaikok

Ajánló:
Francia megszállás Szegeden. Beszélgetés Nagy Miklóssal (Heti Közélet)
Petrovics István: Szeged első említése az írott forrásokban: tények és félreértések (Szeged folyóirat)
Az Areión Egyesület honlapja
Az Areión Egyesület a Facebookon