Állatszimbólumtár A–Z

  • 2019. június 14. (péntek) 17.00
  • MTA SZAB székház (Somogyi u. 7.), díszterem 1. emelet 110. terem
122 valós és képzeletbeli állat szimbolikus jelentésváltozatait követi nyomon a gazdagon illusztrált Állatszimbólumtár A–Z. A többszerzős kötet szerkesztőjével, prof. dr. Vígh Évával (SZTE BTK Romanisztika Intézet, Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszék) tanszékvezetője, prof. dr. Pál József irodalomtörténész, a Szimbólumtár című kötet egyik szerkesztője beszélget.
 

 
 

A több ezer éves állatszimbolikát feltérképező Állatszimbólumtárral eddig adós volt a magyar könyvkiadás. A kötet szócikkei az antik és a bibliai hagyományra épülő európai tradíciókból kiindulva az ennek szerves részét képező magyar művelődésre és népi kultúrára helyezik a hangsúlyt. A Vígh Éva által szerkesztett Állatszimbólumtár illusztrációinak gazdag magyar példatára is ezt hangsúlyozza.
A művelődéstörténet e sajátos területe és a szimbólumok évezredes története iránt érdeklődő olvasó és kutató az A-tól Z-ig sorrendbe állított 123 szócikkben valós és képzeletbeli állat szimbolikus jelentésváltozatait követheti nyomon az olvasmányosan informatív, de a források jelölésével a további kutatások számára is hasznos szócikkekben.

 

Ajánló:
Szimbólumtár, szerk. Pál József, Újvári Edit (Balassi Kiadó)