A magyar polgári iskolai tanárképzés története

  • 2019. június 16. (vasárnap) 18.15
  • Dugonics tér, színpad
90 éve Szegeden – a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar jubileumára történeti monográfia jelent meg a Gondolat Kiadó gondozásában. A magyar polgári iskolai tanárképzés története (1868–1947) című kötetről Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget a szerzővel, dr. Fizel Natasával (neveléstörténész, SZTE JGYPK).
 

 
 

A könyv elsődleges célja, hogy bemutassa azt a folyamatot, amely során az 1868-ban életre hívott polgári iskola képzés nélküli „polgári iskolai tanítóképzése” 1928 és 1947 között egy tanítói oklevélre vagy érettségi vizsgára épülő, négy szakcsoportos, négy évfolyamos, alap- és képesítő vizsgával, gyakorló tanításokkal, kötelező egyetemi áthallgatással kiegészített főiskolai képzéssé vált.
A könyv első részében a szerző bemutatja a professziódiskurzus eddigi eredményeit, vizsgálati területeit, megalkotott modelljeit, és kiválasztja azokat a sablonokat, amelyek segítségével a polgári iskola pedagógusainak professzionalizációs folyamata bemutatható. A második részben kitér a polgári iskola, mint iskolatípus életre hívásának körülményeire, és bemutatja azt a társadalmi igényt, amely előbb német nyelvterületen, majd hazánkban is a polgári iskola megszületéséhez vezetett. A könyv harmadik és egyben fő témaköre a polgári iskola pedagógusai képzésének vizsgálata a professzionalizációs folyamat rekonstruálása céljából, kiemelten tanulmányozva a polgári iskolai tanárképzés szegedi, egyetemmel kooperált időszakát mind a szervezeti, mind a szakmai, oktatói, mind pedig a hallgatói szinteken.

 

Ajánló:
90 éve Szegeden – Megemlékezés és tudományos konferenciák a JGYPK-n (u-szeged.hu)
Fizel Natasa: 90 éve Szegeden (szegedfolyoirat.sk-szeged.hu)
Hegedűs Réka: Egy főiskola históriája (szegedfolyoirat.sk-szeged.hu)

One thought on “A magyar polgári iskolai tanárképzés története

Comments are closed.